Védőfelszerelés tavaszra: vigyázz, kész, kerti munka!

Munka

Bár az időjárás egyelőre igencsak szeszélyes, a tavasz menthetetlenül elrajtolt, a természet elkezdett ébredezni téli álmából, és ezzel együtt beköszöntött a kerti munkák szezonja is. Talán már Te is lelkesen várod az első enyhébb napot, amikor nekiállhatsz a kert szépítésének és a kisebb-nagyobb felújítási teendőknek, ám mielőtt nekilátnál, szánj egy kis időt a biztonságra!

Könnyen azt gondolhatod, hogy semmi szükséged védőfelszerelésre, hisz csak a kertbe lépsz ki, de ne feledd, hogy a kerti munka is munka, még ha élvezed is, ennélfogva a védelem sem maradhat el. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az egyik biztosító társaság felmérése szerint a kertészkedés közben elszenvedett sérülések az otthoni balesetek listájának második helyén állnak.

Ha átgondolod, mi az, ami kelleni fog, elsőként szinte biztosan a kesztyű fog beugrani, hiszen bármilyen kerti munkába fogsz, a kézvédelem elengedhetetlen. Sérülést okozhat szúrás és vágás, de még permetezés vagy éppen rovarirtás közben is óvnod kell a kezeidet az agresszív vegyi anyagokkal szemben. Sőt!

A szem– és arcvédelem is szinte minden kerti munka esetén nagy figyelmet érdemel, így nem hiányozhat a kelléktáradból egy jó szemüveg. Ha barkácsolni is tervezel, például csiszolsz vagy fúrsz, akkor nélkülözhetetlen a pormaszk, ugyanis a finom szemcsés szennyeződések aprók, de annál veszélyesebbek az egészségedre. Komolyabb munkálatok esetén feltétlenül gondolj a fejvédelemre is!

Legalább ilyen fontos a lábvédelem, hiszen itt is több fronton merülhet fel sérülésveszély. Olyan munkavédelmi cipőre lesz szükséged, aminek energiaelnyelő és csúszásmentes talprésze, stabil tartása biztosítja akár az egész napos kényelmes viseletet munka közben. Ugye, tudod, hogy különösen rizikós a létrázás, a fűnyírás vagy akár a kapálás és ásás, ilyen munkákhoz speciális védelem kell.

Nem maradt ki valami? De bizony, a legtöbben hajlamosak megfeledkezni a fülvédelemről, pedig a kerti munka is erős hanghatásokkal jár. Képzeld csak el, hogy egy egyszerű fűnyíró hangja nagyjából 90 dB, ami máris túllépi azt a határt, amely fölött füldugót kell viselni, általánosságban ugyanis 85 dB fölött kötelezően ajánlják a hallásvédelmi eszközök használatát.

Ha mindez már ott lapul a kerti szerszámaid mellett, akkor minden rendben, de ha hiányzik valami ezek közül, akkor ne halogasd a vásárlást! Nézz szét a www.munkaruha-munkacipo.hu weboldalon, kérdéseidet pedig bátran tedd fel szakértőinknek a +36-70-701-1617-es telefonszámon vagy az info@munkaruha-munkacipo.hu e-mail címen!

Archívum

Archívum

Archívum