Vasszerelés és az alapozás lépései

Építőipar

A házépítés hosszú távra szól, a tartós és szép végeredmény érdekében pedig biztos alapra van szükség. Az alap betonozásának első lépése egy közeli betonkeverő telep kiválasztása, és egy olyan cég felkeresése, aminek nem csak a betonacél helyszínre szállítása, hanem a vasszerelés is a szolgáltatásainak része. Nézzük, hogyan is néz ki pontosan az alapozás, és mire érdemes figyelni!

•    Az alapozás megkezdése előtt el kell dönteni, hogy legyen-e pince. Ha nem, az alapnak legalább 80 centiméteresnek kell lennie.
•    Fontos, hogy mielőtt elkezdődne a betonozás, az alapba kell helyezni a szennyvízcsatornát, valamint a bejövő vízvezetékhez szükséges védőcsöveket.
•    Az alap kialakításánál ügyelni kell arra, hogy hol lesz a végleges járdaszint, a betontetőnek ugyanis ez alatt nagyjából 10 centiméterrel kell végződnie.
•    Betonozás közben nem szabad elfelejteni a tömörítést, melyhez tűvibrátort célszerű alkalmazni.
•    Az alaptető eldolgozása precíz munkát követel, figyelni kell rá, hogy 5 centiméteren belül maradjanak a felületi egyenlőtlenségi eltérések.
•    A lábazati beton készítésénél nem ajánlott zsalukővel dolgozni, mert az nem alkalmas a vasszerelés elvégzéséhez. Helyette talpkoszorút tanácsos választani, és legalább C16-os beton mellett érdemes dönteni, ami ellenálló a környezeti hatásokkal szemben. Ha csak külső vakolás lesz, a tervezett méretnél minden oldalról 2-2 centiméterrel kisebbnek kell lennie a lábazat külső méretének. Mindeközben gondoskodni kell a kéményalapok kialakításáról is.
•    A lábazati beton megszilárdulását követően a belső síkon el kell bontani a zsaluzatot, míg a külsőn meg kell emelni 8-10 centiméter magasságban, majd el kell rendezni a lábazaton belüli területet. Ha feltöltésre szorul, ezt is el kell végezni, ügyelve a tömörségre.
•    Ezt követi a vasszerelés, amit a feltöltés és az alapok tetején kell elvégezni. Ehhez jó választás a hegesztett térháló, aminél arra érdemes figyelni, hogy a vas átmérője legalább 8-8 milliméteres, az osztása pedig 150×150-nél nagyobb legyen. A táblákat úgy kell lefektetni, hogy minimum 32 centiméterrel fedjék egymást minden oldalon, az elmozdulás elkerülése érdekében pedig a csatlakozásoknál ajánlott vékony lágyhuzallal összekötni őket.
•    Ha a vasszerelés megtörtént, az utolsó lépés a teljes felület lebetonozása. Itt arra kell figyelni, hogy legalább 8 centiméter vastag és teljesen vízszintes legyen.

Ha szakszerű és alapos munkára van szüksége, a Betonacél Szerelő Kft.-nél jó helyen jár! Csapatunk saját gyártmányú betonacéllal dolgozik, melynek szállítása, valamint a betonacél helyben történő szerelése is tevékenységi körünkbe tartozik. Szolgáltatásunkkal kapcsolatos bővebb tájékoztatásért látogasson el a www.betonacelszerelo.hu weboldalra, amennyiben pedig szeretne ajánlatot kérni, várjuk megkeresését a +36-30-391-8914-es telefonszámon és a zita.ujhelyi@betonacelszerelo.hu e-mail címen!

Archívum

Archívum

Archívum