Szigetelésvizgálókra, földelés vizsgálókra mikor lehet szükség?

Építőipar

Minden elektromos vezeték, legyen bárhol, el van látva szigeteléssel. Méghozzá olyan szigeteléssel, mely minden körülmények között ellenáll az elektromosságnak és az áram folyását a vezetékben tartja. Noha a terhelés éveken át tartó elviselésére tervezték, minden szigetelés állapota romlik, normál körülmények között is, már az üzembe helyezéstől kezdve, és a következő behatások miatt is:

Elektromosság: ha a szigetelést olyan – túl magas vagy túl alacsony – feszültség éri, melynek huzamosabb ideig tartó elviselésére nem tervezték, az öregíti, károsítja azt, repedéseket okozva rajta.

Mechanikai károsodás: a kábel megsérülhet külső behatásra, vagy egy olyan, hibásan működő gép miatt is, mely nem megfelelően lett beállítva vagy meghibásodott használat közben.

Vegyszerek: a szennyeződésekkel, korróziót okozó gázokkal, gőzökkel való találkozás szintén ronthatja a szigetelés állapotát.

Hőmérséklet: az ideálistól eltérő hőmérsékleti viszonyok között működő gépek hozzásegítenek a szigetelés fokozott kitágulásához vagy összehúzódásához, meggyorsítva ezzel a szigetelés természetes öregedési folyamatait.

Környezeti szennyezés: számtalan környezeti tényező, mint a rágcsálók vagy a pára is gyorsítja a szigetelés romlását, ami ha nincs rendszeresen ellenőrizve, végül a szigetelés végleges meghibásodását okozhatja.

Ha a veszélyes állapotban lévő szigetelés felderítetlen marad, halálos áramütést, elektromos tüzet, villamos berendezések meghibásodását és súlyos anyagi károkat is okozhat. Ezért minden üzembe helyezett szigetelést fontos rendszeres időközönként megvizsgálni, ellenőrizni az állapotát, teljesítőképességét. Ebben segítenek a különböző szigetelésvizsgálók és földelés vizsgálók.

A mai modern szigetelésvizsgálók és földelés vizsgálók általában olyan hordozható műszerek, melyek analóg vagy digitális kijelzéssel mérik az ellenállási értékeket, kézi, telepes vagy hálózati generátorral kaphatóak, a biztonsági előírásoknak tökéletesen megfelelnek.

Az Eurochrom Kft. Önnek is a megfelelő szigetelésvizsgáló és földelés vizsgáló műszereket kínálja, a shop.eurochrom.hu oldalon. Kérdéseivel keressen minket a 06-94-789-350-ös számon vagy írjon e-mailt az info@eurochrom.hu címre!

Archívum

Archívum

Archívum