Nyomásmérők fajták működési elvek szerint

Ipar

A nyomásmérők, vagy más néven manométerek a folyadékok, illetve gázok nyomásának mérésére szolgáló eszközök. Számos különféle típusú nyomásmérő létezik, melyek hasonlóak, mégis más elven működnek, ennek megfelelően pedig más-más funkciót töltenek be. Nézzük, melyek a leggyakrabban alkalmazott nyomásmérő fajták, és mit érdemes tudni ezekről a mérőeszközökről!

•    A Bourdon-csöves manométer úgy működik, hogy az egyik végén zárt, íves cső alakja túlnyomás hatására megváltozik, ezt pedig egy fogasív-fogaskerék kapcsolaton át a mutató tengelyére vezetik. Ez az eszköz túlnyomás és vákuum mérésére egyaránt alkalmas nyomásmérő fajta.
•    A csőmembrános manométer működésének lényege egy hullámos, egyik végén zárt cső, ami nyomás hatására nyúlik, illetve rövidül, így mozgatja a mutatót. Ez a nyomásmérő fajta nagy pontossággal mér, melynek köszönhetően olyan speciális területeken használják, mint a vegyipar.
•    A síkmembrános manométer alapja, hogy túlnyomás esetén a membrán függőleges irányba mozdul el, ez elmozdít egy fogaslécet, ami pedig a mutató tengelyére rögzített fogaskereket hozza mozgásba.
•    A szelencés manométer egy olyan nyomásmérő fajta, melynél a külső légnyomás és a zárt doboz belsejében lévő légritka tér közötti nyomáskülönbség megváltozása okozza a membrán alakváltozását.
•    Az U-csöves manométer működését egy állandó keresztmetszetű cső alapozza meg, melynek a két szára között olyan skálát helyeznek el, ami hosszmérésre szolgál. Ebben az esetben a két folyadékszín közötti távolságból számítható ki a nyomáskülönbség. Gyakran használják ezt a típust laboratóriumokban, ipari kemencék gázrendszereiben.

A mechanikus nyomásmérő fajták mellett léteznek digitális változatok is. Ezen belül megkülönböztetünk olyan típusokat, amik a hagyományos elveken működő eszközök pótlólagos automatizálását teszi lehetővé, valamint olyanokat, amik teljesen nélkülözik a mechanikus elemeket, helyettük mérőszondák szolgálnak membránként.

Amennyiben szeretne bővebben tájékozódni az egyes nyomásmérő fajták előnyeiről, illetve használatáról, látogasson el a SAGA Kereskedelmi Kft. honlapjára, melyet a www.nyomasmero.com webcímen talál! Kérdéseit tegye fel bátran szakértőinknek a +36-1-264-9167-es telefonszámon vagy a sales@sagakft.hu e-mail címen!

Archívum

Archívum

Archívum